Alexandru Cosmin Buteică

Specialist de mediu la Organizație Financiară Internațională

Alexandru Cosmin Buteică are peste 10 ani de experiență în dezvoltare internațională. Din 2013 lucrează în cadrul unei instituții financiare internaționale, în prezent având rolul de Environmental Specialist în cadrul unității globale de mediu, resurse naturale și economie albastră. Este implicat în proiecte de asistență tehnică și investiții ce vizează dezvoltarea capacității administrative, creșterea economică sustenabilă, dezvoltarea durabilă și schimbările climatice, proiecte ce se axează pe regiunile Europa și Asia Centrală. Anterior a lucrat în industria bancară în Olanda și în România.

Cosmin este doctorand în economie, concentrându-se asupra fondurilor suverane de investiții și rolului lor în dezvoltarea durabilă și a economiei verzi. Este licențiat în economie în cadrul Academiei de Studii Economice, Facultatea de Cibernetică, Statistică și Informatică Economică. A absolvit un masterat în administrarea afacerilor cu specializarea “Global Business and Stakeholder Management” la Rotterdam School of Management, Erasmus University. A studiat în Santiago de Chile în cadrul programului de MBA al Pontificia Universidad Catolica de Chile și a efectuat studii de cercetare privind bunele practici în dezvoltare durabilă în Danemarca, Emiratele Arabe Unite și China.

Voluntar convins, de-a lungul timpului, pe lângă profesie, s-a implicat în multiple proiecte sociale. Cosmin a condus diverse organizații neguvernamentale, precum Asociația Studenților Economiști din România, Asociația F.O.R.C.E. (Fellowship for Opportunity, Responsibility and Chance for Education), Liga Studenților Români din Străinătate – filiala Benelux. Din 2016, Cosmin este președintele Fundației C.A.E.S.A.R. (Centrul pentru Acces la Expertiza Studenților și Absolvenților Români) și împreună cu întreaga echipă dezvoltă proiecte pentru românii din țară și din diaspora. În 2015, a fost desemnat Atlantic Dialogues Emerging Leader Fellow de către German Marshall Fund of the United States și OCP Policy Center.