Festival Animest.18

Anul acesta, după 7 ani în România, am descoperit existența festivalului Animest. 18 (Animest International Animation Film Festival). Ați auzit vreodată de el? Animest este cel mai mare festival de film de animație din Europa de Est (și singurul din România) și are loc la București în fiecare an, din 2006, datorită unui număr impresionant de sponsori și parteneri. Ei, bine, zic București, dar, de fapt, de anul acesta organizatorii au mers mai departe, organizând proiecții și în alte orașe din România care nu au cinematograf (un pic ca în cadrul proiectului „Film în sat” al marelui Cuzin Toma. Deși, încă o dată, nivelul meu de obiectivitate aici este 0, pentru că sunt fan de „Las fierbinţi” și mi-a plăcut foarte mult filmul „Libertate”, pe care am putut să-l văd în avanpremieră și lunea trecută, dar despre care voi scrie un articol foarte curând).
Deși nu sunt un mare fan al filmelor de animație, trebuie să recunosc că am fost impresionat de organizarea festivalului.

Vineri seara (9.10.2023) am avut ocazia să văd „Linda veut du poulet” (tradus în limba română ca „Pui pentru Linda”) în avanpremieră, înainte ca acest film de animație, produs de o companie franceză, să fie chiar lansat în Franța (asta o sa fie pe 18.10.2023). Sună destul de excepțional, nu-i așa? Pentru mine, asta spune multe despre importanța acestui festival. Dar promit, pentru prietenii mei din Franța, că nu vă voi strica intriga 😊

Trebuie să recunosc că mi-a plăcut foarte mult filmul, am auzit multe râsete în sală. În plus, aș vrea să fac o dedicație specială pentru cei care s-au ocupat de realizarea subtitrărilor în limba română. Sincer, traducerea a fost foarte bună, chiar dacă filmul este modern și folosește mult jargon.

De asemenea, am învățat multe din această seară. Că Ion Popescu-Gopo, un român, a fost primul regizor de animație care a câștigat o Palme d’Or la Cannes în 1957 cu filmul de animație „Scurtă Istorie”, că Medeea Marinescu a început să joace la vârsta de 5 ani, tot într-un film a lui GoPo („Maria, Mirabela”), etc.

Anul acesta festivalul Animest.18 înseamnă zeci de proiecții cu teme diferite, concursuri, o seară românească la ArtHub și multe alte surprize. Așa că nu e prea târziu pentru aceia dintre voi care doresc să participe. Festivalul se desfășoară până pe 15 octombrie. Așa că, dacă vă interesează, consultați programul aici: https://www.animest.ro/en/schedule. Și poate ne vedem la seara românească de miercuri!

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul, pentru a oferi funcțiile rețelelor sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor noștri pentru a-ți oferi experiențe deosebite, pentru a analiza traficul și modul de utilizare și pentru a-ți personaliza serviciile noastre. În cazul în care alegi să continui utilizarea website-ului nostru, ești de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.