Știați că România face parte din cea mai puternică alianță din lume? De 21 de ani, țara noastră este membru al Alianței Nord-Atlantice (NATO), apartenență care, într-o lume tot mai complexă și imprevizibilă în plan geopolitic, este scutul de securitate al României.
În fiecare an, prima duminică din aprilie marchează Ziua NATO în România, ocazie numai bună să reflectăm ce a însemnat pentru România decizia istorică a aderării la NATO. Pe 29 martie 2004, România a intrat în familia NATO, un deziderat național împlinit după ani de eforturi și negocieri. Aderarea la NATO a fost un pas decisiv către siguranță, dezvoltare economică și consolidarea valorilor democratice.
Semnarea Tratatului Atlanticului de Nord a adus cu sine garantarea securității naționale a României, în baza principiului apărării colective, celebrul „articol 5”, care prevede că un atac asupra unui stat membru este considerat un atac asupra întregii Alianțe.
Apartenența la NATO permite României să găzduiască infrastructuri esențiale pentru apărarea colectivă a Alianței, precum:
- Baza militară de la Deveselu, parte a scutului antirachetă NATO;
- Grupul de Luptă NATO de la Cincu, care, din acest an, va reuni 4000 de militari;
- Brigada Multinațională Sud-Est de la Craiova, un cadru comun de instrucție și formare pentru peste 3000 de militari din țările NATO;
- Centrul de Excelență al NATO în domeniul HUMINT, de la Oradea;
- Poliție Aeriană realizată pe teritoriul României de avioane al unor țări aliate, împreună cu Forțele Aeriene Române.. Această prezență strategică întărește capacitatea țării noastre de a contribui activ la securitatea regională și globală, sporind în același timp și protecția directă a populației și teritoriului românesc.
Odată cu aderarea la NATO, Armata României s-a modernizat vizibil, crescându-și interoperabilitatea cu celelalte forțe armate ale Alianței. România s-a afirmat și ca furnizor de securitate regională și globală, participând activ la misiuni NATO în Afganistan, Kosovo și Irak. Prin aceste angajamente internaționale, țara noastră și-a întărit relațiile bilaterale și profilul internațional, demonstrând solidaritate și responsabilitate în fața provocărilor globale.
Economic, aderarea României la NATO a atras numeroase investiții străine, investitorii considerând statutul de membru NATO drept garanție suplimentară a stabilității și securității. Astfel, România a devenit atractivă pentru companii internaționale, lucru care a impulsionat dezvoltarea economică, modernizarea infrastructurii și creșterea generală a nivelului de trai.
Decizia de aderare la NATO a fost un pas istoric, o declarație a direcției în care România vrea să meargă. Astăzi, de Ziua NATO în România, să privim cu mândrie cum, în ultimii 21 de ani, România a devenit mai sigură, mai stabilă și mai prosperă datorită apartenenței sale strategice la cea mai puternică alianță din lume.

Alexandru Manda (n. 1999) este de profesie avocat, activând în domeniul consultanței. În trecut, a fost consilier al ministrului Energiei (2023-2024) și al ministrului Cercetării, Inovării și Digitalizării (2023). Este președintele Centrului Agora pentru Democrație și inițiatorului proiectului Tinerii Votează. În perioada 2022-2023, Alexandru a reprezentant tinerii din România în Consiliul Consultativ pentru Tineret al Consiliului Europei. Este fost reprezentat al elevilor și activist în domeniul educației.
A absolvit Facultatea de Drept a Universității din București și programul executiv în securitate internațională al Academiei Europene de Diplomație.
A primit, în 2021, premiul Tânărul European al Anului și a fost inclus în 30 sub 30 al Forbes România.