Lorena Paloșanu, artista din spatele LORWNA MOODS: Cred că doar conectat la tine ai puterea de a schimba ceva

Lorwna Moods

Am stat de vorbă cu Lorena Paloșanu, artista care prin pictură a reușit să aducă arta mai aproape de oameni prin conceptul de „Wearable arts”, Lorwna Moods. Mai exact jachete personalizate, pictate după personalitățile celor care le poartă. Aceasta ne-a povestit parcursul ei, cum crede că arta „este o necesitate pentru a ne înțelege mai bine”, dar și despre hotărârea și curajul tinerilor din România.

 

Te-ai născut și crescut în Bacău, ai absolvit Universitatea de Artă și Design Cluj-Napoca, iar apoi ai venit în București. Te-ai format și ai devenit artistul de astăzi, trăind experiențe longevive în trei regiuni diferite, iar apoi ai decis să aduci arta mai aproape de oameni prin conceptul de „Wearable arts”. Ce ai păstrat cu tine încă de la început și vrei să le transmiți oamenilor, să aduci mai aproape de ei?

Am simțit mereu dorința de a mă exprima, iar desenul a fost pentru mine mijlocul prin care am putut să-mi las emoțiile să curgă. Învățând multe tehnici mi-am dat seama că desenul/pictura este o sursă nesecată de inspirație, trebuie doar să o lași să te învăluie. De mică am fost o fire mai emotivă, iar prin desen mi-am creat propriul univers, pe care am început să-l arăt lumii.

Am creat Lorwna Moods din dorința de a face arta mai prietenoasă și nu doar să fie închisă în muzee. Prin vestimentație te poți exprima și te poți diferenția de uniformele create de marile lanțuri de magazine.

Așa că am început să pictez în stilul meu opere de artă celebre pe tricouri și jachete. Iar de acolo ideile au început să curgă, pictând jachete cu orice temă sau trăire. Lorwna Moods nu este doar despre mine, cea care pictează, este și despre cei care poartă creațiile mele. Este despre cei cărora nu le este frică să se exprime, să fie autentici și care iubesc frumosul.

Fie că lucrez în ulei, pe pânză, la o scară mai mare sau pictez o jachetă, bucuria de a mă exprimă a rămas aceeași. Emoțiile sunt în orice aș picta și prin faptul că am putut aduce arta mai aprope de toată lumea nu pot decât să mă bucur și acest lucru îmi dă curaj să continui.

Lorwna Moods

Te-ai apropiat și mai mult, lucrarea „Enjoy the silence” fiind expusă la Art Safari, Love Edition. Spuneai că inspirația a venit din lupta cu tine, de a înțelege cât de important e să trăiești în prezent, să fim conectați la ceea ce trăim, la oameni. De ce crezi că e important acest lucru?

Trăim într-o lume agitată, suntem pe fugă, mereu vrem mai mult și mai mult, dar încet ne pierdem pe noi. În fuga noastră după propriile visuri, uităm să ne mai oprim și să ne conectăm la prezent, la cei din jurul nostru, la micile bucurii care nu ne costă absolut nimic, uităm chiar să respirăm. Cred că doar conectat la tine ai puterea de a schimba ceva, iar prețuirea prezentului este ușa către viața ta și mai apoi către viitorul tău.

Referitor la această temă, o altă lucrare a ta, Nirvana, are „inspirație în realitatea în care trăim, unde uităm să ne mai relaxăm, să ne distrăm, să ne oprim și să visăm.” De ce crezi că ne-am înstrăinat de noi și de valorile noastre autentice și cum am putea să ne regăsim?

Când balanța între frumos și util este înclinată în favoarea utilului, atunci ambele își pierd valoarea și omenirea se rătăcește. Arta nu este un moft, ci o necesitate, ea ne ajută să ne înțelegem mai bine pe noi și lumea în care trăim. Cred că este foarte important să ramai conectat cu tine și la tot ce este în jur pentru a nu te pierde.

Artiști de seamă te-au contactat să le personalizezi geaca și reușești să le surprinzi propria emoție și să o transpui în pictură. Care este secretul, cum vezi dincolo de oameni și reușești să le pictezi trăirile? 

Nu cred că este un secret anume. Pur și simplu cred că e o “superputere” de a mea, să-i spunem așa.  

Spuneai într-un interviu că tema pe care o abordezi în perioada aceasta este frumusețea feminină care se contopește cu natura. De ce ai ales natura?

Natura și puterea ei de a renaște mereu este uimitoare, iar pentru mine este o sursă de inspirație, dar în același timp este și sursa mea de liniște. Mereu am simțit o conexiune cu ținuturile românești și cred că de aici vine dorința mea de a îmbina frumusețea naturii cu cea feminină.

 

Dintre frumusețea vastă a naturii românești, plaiurile mioritice, ce te inspiră mai mult în arta ta?

Când eram mică mergeam în tabere de pictură la Tescani, unde este și un conac cu poveste, care a fost transformat în Muzeul Național „George Enescu” – Secția „Dumitru și Alice Rosetti Tescanu – George Enescu”. Acolo am învățat ce înseamnă să pictezi în natură toată ziua și să transpui liniștea sau zgomotul frunzelor pe pânză. Locul acela pentru mine este magic, plin de emoție, iar peisajul este superb. Acolo natura îți vorbește și dacă asculți cu atenție îți vin multe idei.

 

Ce-ți place cel mai mult la România?

Hotărârea și curajul tinerilor de a schimba mentalitatea generațiilor trecute, prin exemplu, este uimitoare. Cu toții am auzit expresia „ artiștii mor de foame”. 

Tinerii din ziua de astăzi au reușit să demonteze acest mit și ne arată ca poți trăi frumos din artă. Atâta timp cât talentul și pasiunea există, nu ai cum să dai greș. Chiar dacă mai avem de lucrat la noi ca popor, faptul că văd din ce în ce mai mulți tineri ambițioși nu mă face decât să îmi placă România.

 

Ce crezi că înseamnă mai exact să Crezi în România?

Să crezi în Romania cred că înseamnă în primul să nu renunți. Să fii hotărât și determinat să aduci o schimbare prin exemplul tău pentru că îi poți ajuta pe alții prin povestea ta.

 

Tu de ce Crezi în România?

Cred în România pentru că văd oameni buni și pasionați de ceea ce fac, care încă zâmbesc, care se sprijină unii pe alții și trec împreună peste greutăți și care vor să construiască aici chiar dacă poate este mai greu.

 

Sperăm că ți-a plăcut și ai descoperit lucruri frumoase în acest interviu despre Lorwna Moods, iar dacă pictura te pasionează, îți recomandăm să citești și povestea lui Andrei Nuțu, pictor român în plină ascensiune.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul, pentru a oferi funcțiile rețelelor sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor noștri pentru a-ți oferi experiențe deosebite, pentru a analiza traficul și modul de utilizare și pentru a-ți personaliza serviciile noastre. În cazul în care alegi să continui utilizarea website-ului nostru, ești de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.