Andrei Nuțu – pictor român în plină ascensiune

Ne mândrim cu tânăra generație de artiști, așa că astăzi povestim puțin despre Andrei Nuțu, pictor român în plină ascensiune cu expunere internațională, și una dintre creațiile sale. Andrei a colaborat cu edituri din străinătate, este prezent în cataloage de artă internaționale, iar picturile sale pot fi admirate în galerii în mai multe colțuri ale lumii. 

“On the nature of solitude” este unul dintre tablourile sale preferate. Cuvântul cheie este “intimitate” și, totodată, dacă privim cu atenție putem observa o pictură în pictură- deci Andrei vrea  să ne trimită un pic în trecut, fiindcă așa cum susține el, îi place să “dialogheze” prin intermediul artei sale.

Pictura de mai sus este una dintre cele mai recente lucrări ale sale, despre care Andrei spune că reflectă suma tuturor acumulărilor, dorințelor, căutărilor și experimentelor tehnice și care se apropie cel mai mult de atmosfera pe care și-o dorește prezentă în lucrările sale. Pentru Andrei fiecare tablou este un dialog, dar si un punct de cotitură în introspecția fiecărui privitor. 

Andrei Nuțu: ,,În primul rând, mi-am dorit să creez un cadru intim, în care aproape să te simți un intrus , ca și când ai da buzna într-o scenă extrem de personală. Intimitatea se reflectă atât prin postura personajului feminin, aproape rușinat și plin de pudoare în primă instanță, dar și de extazul momentului, al epifaniei pe care o exprimă. Atmosfera de intimitate este intensificată și de prezența draperiei, care ajută la crearea spațialității în lucrare și introduce mult mai ușor privitorul în tablou.

O altă direcție care m-a atras mereu a fost dialogul cu trecutul, la care fac referire în mai multe feluri. Pe lângă prezența efectivă a unui fragment dintr-o altă pictură (ideea de pictură în pictură) din spatele personajului, un fragment din Buna Vestire a lui Fra Angelico, mai este creată o punte prin stilul de execuție al personajului către arta neoclasică, dar și prin preluarea unui artificiu compozițional și conceptual tipic baroc, cel al draperiei.

Pe scurt, lucrarea reprezintă, pentru mine, legătura dintre tradiție și contemporan (și tehnica abordată fiind una mixtă, prin îmbinări de tehnici tradiționale, obținând o imagine contemporană), dintre realitatea cotidiană și căutările spirituale ale fiecăruia, dintre material și imaterial, din prezența si comunicarea vie a unui tablou către privitorul său. Este punctul de echilibru care simt ca imi definește atât căutările artistice cât și pe cele umane.”

Puteți vedea o altă lucrare remarcabilă, de data aceasta a pictorului Andrei Nuțu, aici.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul, pentru a oferi funcțiile rețelelor sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor noștri pentru a-ți oferi experiențe deosebite, pentru a analiza traficul și modul de utilizare și pentru a-ți personaliza serviciile noastre. În cazul în care alegi să continui utilizarea website-ului nostru, ești de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.