Artown Festival – cel mai mare festival de artă stradală din România

 

Ce este Artown?

Artown Festival este un manifest urban și social pentru o lume diferită, plină de viață și culoare în organismul urban. Scopul nostru este să curatoriem un festival care construiește punți, unește comunități și prezintă puterea incredibilă a colaborării în exprimarea artistică. Abia așteptăm să vedem viziunea artiștilor cu privire la explorarea unui viitor mai bun pentru toți. Împreună vom crea o experiență care transcende granițele și dărâmă barierele. Împreună, haideți să redefinim scena artei urbane!

Care a fost conceptul și tematica ediției anterioare?

Conceptul celei de-a doua ediții a fost „Colaborare mai presus de competiție”, iar tema festivalului a fost „Spuneți-va adevărul”. Artown Festival 2023 a încurajat artiștii să exploreze această idee, fără limite. Singura condiție a constat în aplicații în echipă; astfel, fiecare mural a fost creat de minim 2 artiști.

Considerăm că adevărul este un pilon fundamental pentru buna funcționare a lumii și cu atât mai important pentru societatea actuala. Credem că doar prin puterea colaborării putem crea o lume în care cu toții creștem.

 

Câți artiști ați adus împreună pentru a crea acest festival?

120 de artiști au fost aduși timp de 10 zile la Ploiești pentru a-și expune adevărul și viziunea artistică prin lucrările create, din 17 țări de pe 5 continente. Numărul de artiste a fost aproape egal cu numărul de artiști.

Cum s-a desfășurat ediția 2023?

Pentru ediția de anul trecut explorat 6 direcții:

  1. Remodelare Microspațiu – Am remodelat și transformat un parc din apropierea Cinemascop Ploiești la standarde europene și l-am transformat în Creative Hub Artown Festival;
  2. Evenimente în spațiul public – am organizat 47 de evenimente deschise către public și 3 evenimente private pentru artiști, voluntari, colaboratori și sponsori;
  3. Sculptură – s-au realizat două sculpturi contemporane, una dintre ele, Dl Goe realizat în marime de 4.5m, fiind instalata cu titlu permanent pe peronul 1 al Gării de Sud Ploiești
  4. Artă murală – peste 3.000 mp au fost pictați de către artiștii participanți;
  5. Intervenții de artă stradală – peste 60 capsule de artă de mici dimensiuni sunt acum surprize ale orașului;
  6. Expoziție cu și despre arta stradală – o expoziție organizată în cadru muzeal, etalon în Romania, cu și despre arta stradală.
 

Când va avea loc ediția de anul acesta?

Ediția de anul acesta va avea loc între 9-18 august.

Ce pregătiți pentru ediția 2024? Care este conceptul din spate și tema?

Conceptul pentru ediția a treia a Artown Festival a început cu o întrebare.

CE AR Fi DACĂ am readuce suprarealismul în oraș? A treia ediție a Artown Festival este despre puterea micilor schimbări, o înflorire a bunătății și o nerăbdare colectivă pentru viitoruri mai bune!

Festivalul îi provoacă pe participanți să se joace și să creeze un viitor suprarealist, unde realitatea întâlnește fantezia, favorizând o conexiune profundă cu natura ca inspirație, esențială pentru creșterea noastră. Această experiență încurajează conexiunea interioară înainte de a interacționa cu lumea exterioară, promovând intimitatea în spațiile urbane și cultivând noi relații cu mediul înconjurător. Valorificând natura și vulnerabilitatea, evoluăm mai întâi în interior și apoi în mediile noastre, modelând societăți reziliente și aducând la viață orașe ideale care reflectă cele mai profunde aspirații ale noastre.

LET’S PLAY este strigătul de adunare al festivalului din acest an, care răsună în statutul Ploieștiului drept Capitala Tineretului din România în 2024. Invităm pe toată lumea să se angajeze într-o explorare jucăușă a viitorului, să experimenteze cu idei noi și să își imagineze căi alternative pentru un mâine mai bun. Acest spirit jucăuș ne încurajează să ne conectăm cu copilul nostru interior și să contestăm normele, oferind trecătorilor experiențe interactive care provoacă gândirea și inspiră schimbarea.

Toate visele și fricile noastre, dorințele și coșmarurile, au primit o formă urbană. Imaginați-vă Ploieștiul, un oraș cu o moștenire industrială bogată și locul primei rafinării de petrol din lume în 1857, transformat într-un teren de joacă industrial al imaginației și ARTIVISM-ului. Navigând complexitățile erei Antropocenului, arta devine un mecanism pentru chestionarea realității, deconstruind paradigmele învechite și construind noi viziuni incluzive.

Orașul este un organism viu, unde străzile sunt artere care pulsează cu energia oamenilor săi. Festivalul Artown caută să aducă energie în aceste străzi, umplându-le cu diverse forme de artă, creând un univers al mitului, unde actul de a ne reimagina posibilului, devine o forță puternică de transformare. Inspirat de Brassaï, renumitul fotograf româno-maghiar care a capturat frumusețea ascunsă și esența suprarealistă a vieții urbane, festivalul nostru vă invită să explorați Ploieștiul printr-o lentilă similară, deoarece fiecare lucrare de artă servește ca un dialog, nu monolog, favorizând conexiuni mai profunde între artiști, oraș și oamenii săi.

Invităm toți creativii să ni se alăture în spațiile publice din Ploiești. Să jucăm un joc despre viitor și să construim o lume în care arta, natura și umanitatea coexistă în armonie perfectă. Împreună, haideți să explorăm posibilitățile nelimitate ale lui CE AR FI DACĂ.

Ce este nou anul acesta?

Artown Festival 3 va explora din nou direcțiile de anul trecut, la care se adaugă o puternica direcție de arhitectură și intervenții arhitecturale, în care vom curatoria un Pavilion de Arhitectură și vom interveni pe fațadele clădirilor comuniste pentru a le puncta sau a le da personalitate. Vom avea si o directie de urbanism tactic si mobilier urban, astfel vă așteptăm cu mare drag 9-18 August la Ploiești

Credite foto – Artown Festival

Text realizat pe baza informațiilor puse la dispoziție de către membrii Artown Festival

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul, pentru a oferi funcțiile rețelelor sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor noștri pentru a-ți oferi experiențe deosebite, pentru a analiza traficul și modul de utilizare și pentru a-ți personaliza serviciile noastre. În cazul în care alegi să continui utilizarea website-ului nostru, ești de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.