Artiști români au fost prezenți în luna februarie în Ciudad de Mexico, la Qipo Art Fair organizat în cadrul Art Fair Week. ETAJ artist-run space, un grup de artiști români creat în ideea de a forma o celulă culturală, a participat cu o expoziție de grup – o experiență atrăgătoare pentru publicul internațional și o introducere a acestuia în tema tradiției românești.
Expoziția intitutală ‚All around the gate’ a prezentat lucrările a cinci artiști români abordând tehnici și practice variate, care au fost afișate într-o reprezentare inspirată de porțile maramureșene de sec XVIII – XIX realizată in situ. ETAJ artist-run space a propus astfel un dialog între tradiție și artă contemporană, artiști și public, un dialog ancorat în simbolul porții ca ax în jurul căruia orbitează practici actuale din arta contemporană românească.
Ce este Qipo Art Fair?
QiPO a început ca o echipă de curatori și artiști internaționali care și-au unit forțele pentru a realiza expoziții, evenimente și diverse proiecte legate de artă din întreaga lume, cu scopul de a promova dialogul și angajamentul social.
Qipo Art Fair a fost organizat în cadrul Art Fair Week în Ciudad de Mexico, unul dintre cele mai importante evenimente din calendarul cultural al metropolei.
Cum a ajuns ETAJ să participe la Qipo Art Fair?
Qipo Art Fair nu este primul eveniment internațional de artă la care a participat ETAJ artist-run space. Invitația de a aplica și participa la Qipo a venit tocmai în urma prezenței ETAJ la mai multe tărguri de artă internaționale desfășurate în ultimii ani – Juxtapose Art Fair 2021, Danemarca; Art Market 2021, Budapesta; Hybrid Art Fair 2022, Madrid; Unfair 2023, Milano; Supermarket Art Fair 2023, Stockholm; Trust Independent Art Fair 2023, Los Angeles.
Demersul artiștilor Mircea Modreanu, Ioana Aron, Sebastian Iacob, Sergiu Chihaia, Adriana Florea Băloiu și a Călinei Coman, curator al expoziției, sprijinit de Institutul Cultural Român reprezintă încă un pas important în creșterea vizibilității artiștilor români, unul dintre principalele obiective ale ETAJ artist-run space.
Care au fost impresiile artiștilor ETAJ la întoarcerea din Mexic?
Ciudad de Mexico a fost doar despre artă în acele zile. În cadrul Art Fair Week au fost organizate concomitent trei târguri mari de artă, însă Qipo s-a remarcat ca fiind singurul târg artist-run (un târg de artă organizat integral de către artiști) spre deosebire de celelalte evenimente care erau preponderent galerii comerciale. Conceptul de spațiu de tip artist run oferă o deosebită libertate artiștilor, întrucât necesitatea respectării normelor nu este atât de pregnantă.
Întrucât majoritatea galeriilor și participanților la Qipo erau din Statele Unite ale Americii și din Mexic, publicul a fost cu adevărat surprins de prezența unor artiști români. Putem spune că exista un paradox – în calitate de artiști contemporani din Europa de Est eram considerați ‘exotici’ de către publicul mexican și american.
Totusi, impactul cel mai puternic asupra publicul l-a avut conceptul atipic prezentat de ETAJ – o lucrare colaborativă, ansamblul comun reprezentat de porțile maramureșene în care au fost integrate lucrările individuale ale artiștilor. Având în vedere modalitatea clasică de prezentare a lucrărilor artistice în cadrul târgurilor de artă – respectiv prezentarea separată a lucrărilor pregătite de fiecare artist – colaborarea existentă în cadrul ETAJ și conceptul inovativ au depășit barierele tradiționale regăsite în majoritate târgurilor de artă. Acept fapt a facilitat discuții atât cu publicul, cât și cu presa din Mexic, în cadrul cărora am avut ocazia să povestim despre viziunea ETAJ și despre arta și cultura românească.
Cine sunt artiștii români?
Ioana Aron este co-fondator și redactor șef al Revistei ETAJ. Lucrările sale de artă au călătorit în întreaga lume în locuri precum Seul, Berlin, Londra, Miami, New York, Milano, Barcelona, Moscova. A studiat în trei țări cu diferite burse, iar fiecare cultură a adăugat un strat de complexitate artei sale. În 2019 a câștigat bursa Brâncuși, iar în următorul an a publicat prima sa carte ‚The Field – IL Y A’ care se află în prezent la biblioteca Muzeului Național de Artă Contemporană.
Sunt un artist preocupat de interacțiunea complexă dintre text și imagine în lumea noastră saturată de media. Lucrările mele, influențate de o gamă diversă de culturi experimentate prin intermediul expozițiilor și rezidențelor globale, cercetează complexitatea experienței umane. Prin intermediul diferitelor medii, îmi propun să explorez esența femeii artist, țesând o narațiune care transcende granițele.
Adriana Florea Băloiu, artist vizual, fondator şi curator al platformei de artă contemporană Go Art Projects şi al galeriei Go Contemporary, precum și manager coordonator Art Safari Kinder. Adriana a fost membru al Comitetului Internațional de Selecţie al Bienalei de Artǎ Contemporanǎ de la Florenţa și a primit premiul Woman Art Award, acordat de Musa International Art Space, Paris.
În 2024, Adriana va reprezenta România în calitate de artist și curator la Empower Her Art Forum, Grand Egyptian Museum (GEM), Giza/Cairo, Egipt. Pȃnǎ ȋn prezent, Adriana a avut unsprezece expoziţii personale și a participat ȋn peste șaizeci de expoziţii de grup, atȃt ȋn ţarǎ, cȃt și ȋn strǎinatate.
Călina Coman este critic de artă și curator. A absolvit departamentul de Istoria și Teoria Artei la Universității de Arte din București și programul masteral de Studii vizuale și curatoriale, cu o cercetare axată pe fenomenul artei și instalațiilor cu lumină pe teritoriul românesc. În prezent, este membru ETAJ artist-run space, publică texte în presa de specialitate și colaborează cu artiști în diverse proiecte independente.
Sergiu Chihaia este în prezent cadru didactic titular la departamentul Modă, în cadrul Universității Naționale de Arte din București. Acesta a participat la expoziții naționale (București, Constanța) și internaționale (Londra, Veneția) și are lucrări în colecții particulare din Anglia, Italia și România. În 2014, a câștigat premiul Uniunii Artiștilor Plastici din România pentru Arte Decorative – Textile în cadrul proiectului Arte în București, ediția a V-a. Este sculptor, textilist, designer și scenograf.
Sebastian Iacob are ca arie de interes atât pictura live, cât și activitatea de atelier, deși în ultimii ani a fost implicat în proiecte ample de pictură murală. Colaborează cu ETAJ artist-run space în diverse proiecte individuale sau de grup și tratează teme diverse, în culori acrilice și colaj. Pentru Qipo Art Fair a pregătit o nouă serie de lucrări de mici dimensiuni, inspirate din viața din imediata sa apropiere pentru a aduce cu sine și a prezenta lumii o fărâmă din România.
Eu caut ‚je ne sais quois’ al identităţii şi mă opresc doar atunci când sugestia este foarte puternică.
Mircea Modreanu este artist vizual, manager de proiecte culturale și galerist. Începând din 2015 a înființat un ONG, reprezentând debutul său ca manager de proiecte culturale, iar de când a luat naștere proiectul ETAJ artist-run space, Mircea Modreanu a organizat expoziții în spațiul din strada George Enescu 43, unde a avut peste 200 de artiști invitați.
În pandemie, ca formă de documentare și arhivare, a realizat interviuri cu artiști ce au fost publicate pe canalul de youtube ETAJ TV. De asemenea, este co-fondator al Revistei ETAJ, o publicație lansată din dorința de a promova arta contemporană și artiștii locali.