În România se produce astăzi aproape orice, de la televizoare la biciclete și de la medicamente la rachete. Deși marile combinate, uneori ineficiente și poluante, s-au închis, industria României s-a modernizat și eficientizat. Producem astăzi mai mult, în fabrici mai mici și mai productive.
Economia se află într-o creștere rapidă, cea mai mare din Uniunea Europeană din ultimii 20 de ani. De altfel, România exportă astăzi de 14 ori mai mult decât în perioada comunistă.
Știm cu toții de producția de automobile Dacia și Ford, care a depășit în 2023 recorduri istorice, la peste 513,000 de unități produse. Această industrie vine cu un lanț de aprovizionare integrat cu mii de firme, care produc sub-ansamble și componente pentru fabricile auto din întreaga lume. Cunoaștem și faptul că România este al doilea cel mai mare producător de gaze din Uniunea Europeană și deține 4 rafinării importante de procesare a produselor energetice primare.
Dar pe lângă acestea, în România se produce aproape orice ne-am putea imagina. Doar câteva exemple, într-o listă departe de a fi exhaustivă:
- Electrocasnice: Un sector în care excelăm. Arctic cu 2 fabrici în Dâmbovița produce anual milioane de mașini de spălat, combine frigorifice și alte electrocasnice, cea mai mare parte fiind destinată exportului. Haier, Kärcher, De’Longhi, Electrolux, Philips, Miele și Electroarges sunt de asemenea producători importanți de televizoare, aragaze, aspiratoare, aparate de cafea și alte aparate electronice și electrocasnice, aducând industria de profil din România la 9 fabrici diferite.
- Textile: Numeroase fabrici din țară produc textile de înaltă calitate, de la haine și încălțăminte la materiale pentru industria aerospațială și auto. Printre producătorii cu cele mai mari fabrici în România îi putem enumera pe Formens din Botoșani, Artifex SRL și Pandora Prod SRL din Vrancea, Alison Hayes din Buzău, Cottontex SRL din Timișoara și mulți alții.
- Industria chimică: Fabricile din țară produc o gamă largă de produse chimice, de la îngrășăminte și pesticide la materiale plastice și cauciuc. Printre producătorii importanți se numără Chimcomplex Borzești, Romchim, Norofert, Rompetrol, Azomureș, Nitramonia și Sinteza S.A.
- Tractoare și utilaje agricole: Da, tractoare se fabrică în România, de către Irum, în Reghin, jud. Mureș. Alți mari producători de utilaje agricole sunt Maschio Gaspardo și Pronar.
- Metalurgie: Industria metalurgică se bucură de un lanț de producție complex și diversificat. Printre marii producători îi putem enumera pe Alro Slatina, Liberty Steel Galați, Alumil, Tenaris, Otelinox Târgoviște, Beltrame și alții.
- Biciclete: România este al doilea cel mai mare producător de biciclete din Uniunea Europeană. Producția a a crescut de 5 ori în 5 ani, ajungând la 2,6 milioane de unități anual, adică 18% din producția europeană. Sunt peste 35 de producători diferiți, printre cei mai mari enumerându-i Madirom Prod din Timișoara, Eurosport DHS din Hunedoara, Mechrom Industries din Argeș, Carpat Sport și Pegas.
- Medicamente: Peste 30 de fabrici de medicamente din domenii diverse, inclusiv homeopate, substanțe active, antiseruri, substanțe de diagnostic, vitaminelor etc. Printre cei mai mari producători se numără atât producători globali cât și locali, printre care Zentiva, Sun Biofarm, Antibiotice Iași, Sandoz și Stada.
Pe lângă producția efectivă, România are un rol vital furnizând servicii de afaceri și centre de cercetare în industrii precum producția de semiconductori (Infineon Technologies). Mai mult, dezvoltarea de servicii precum industria de software, este un pilon masiv al economiei românești, care contribuie cu 7% din PIB. Printre companiile importante sunt atât jucători locali (UiPath, Bitdefender, Arobs Software, Bittnet, Life is Hard, Safetech Innovation și alții), cât și jucători globali (Endava, Vitesco, IBM, Oracle, Adobe, Microsoft, Amazon etc).
România este o țară cu o industrie diversificată și puternică, producând o gamă largă de bunuri și servicii de calitate. De la tractoare performante la electrocasnice moderne și de la software de ultimă generație la industria de apărare, România demonstrează un potențial industrial remarcabil și își consolidează poziția de țară importantă pe scena economică globală.
International relations and innovation policy professional, having worked for both the EU and the national administration in the fields of public diplomacy, trade agreement negotiations, international cooperation in S&T as well as commercial sanctions. I graduated political science and finalised my Ph.D. in economics, with a thesis on innovation policy. I am fluent in Chinese, English, French and Romanian, as well as intermediate in Russian. Following the experience of working and studying in Asia, I am passionate to understand and explore the region’s economic and political developments. During my free time, I volunteer for youth-led NGOs.