România are, de departe, cea mai mare creștere economică din Europa

Începând cu anul 2000, România are, de departe, cea mai mare creștere economică din Uniunea Europeană. În intervalul 2000-2022, economia României a crescut de peste 7 ori, sau cu 605%, în timp ce economiile celorlalte State Membre UE au crescut, în medie, cu 100%.

România are cea mai mare creștere economică din Europa: între anii 2000-2022, economia României a crescut de peste 7 ori, sau cu 605%, în timp ce economiile celorlalte State Membre au crescut, în medie, cu 100%. 

Sursă: Calcul propriu, conform datelor extrase din Eurostat, GDP and main components (output, expenditure and income), pe 11 martie 2023

În termeni nominali (PIB nominal), România constituie în prezent a 12-a cea mai mare economie din UE.  Cu alte cuvinte, economia României “cântărește” în prezent cât a altor 7 State Membre luate împreună (toate cele 3 state baltice + Croatia + Slovenia + Cipru + Malta). De fapt, aproape în fiecare an, economia României o depășește pe cea a unui alt stat membru: în 2016, economia României a depășit-o pe cea a Greciei, în 2018 a depășit Portugalia, în 2019 – Cehia iar în 2022 – Finlanda, care este și prima țară nordică pe care România o depășește. Conform tendințelor actuale, următoarea țară pe care România o va depăși este probabil Austria, până în 2030.

O măsură însă mai revelatoare este cea a raportării PIB la paritatea puterii de cumpărare (PIB PPP), care poziționează România drept a 7-a cea mai mare economie din UE, după Germania, Franța, Italia, Spania, Olanda și Polonia. 

Ce înseamnă acestea pentru fiecare dintre noi? PIB-ul pe cap de locuitor ajustat la puterea de cumpărare a crescut de la 50% din media europeană în 2010, la 77% în 2022, Romania fiind astăzi la egalitate cu Ungaria, Polonia și Ungaria, față de care aveam un decalaj de peste 20% în 2010. Astăzi, PIB/capita în PPP depășește Letonia, Croaţia, Slovacia, Grecia şi Bulgaria, demonstrând o convergență economică mai mare față de media UE decât aceste state și implicit, un nivel de trai mai bun.

Creșterea spectaculoasă a economiei românești, care are toate șansele să se mențină în viitor, face din România una dintre cele mai atractive economii din Europa. Potențialul României de creștere face ca prezența în țara noastră să fie nu doar propice, ci necesară pentru orice companie globală. Acest lucru este reflectat în atractivitatea României pentru investiții. În 2022, țara noastră a fost cea mai mare destinație de investiții străine directe din Europa de Est, iar în Europa Centrală fiind depășită doar de Polonia, o țară care are o populație de 2 ori mai mare și un teritoriu pe măsură.

Deși țara noastră mai are încă mult de crescut până își va atinge întregul potențial, faptul că România are cea mai mare creștere economică din Europa denotă că se află pe acest drum. De asemenea, bunăstarea nu este egal distribuită tuturor. Însă progresele sunt semnificative și pot fi simțite de majoritatea românilor. România este una dintre cele mai dinamice economii din UE, fiind un loc al oportunității pentru români și străini deopotrivă.

Dacă ți-a plăcut acest articol, te invităm să citești și cum România este cea mai mare destinație pentru investiții străine din Europa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul, pentru a oferi funcțiile rețelelor sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor noștri pentru a-ți oferi experiențe deosebite, pentru a analiza traficul și modul de utilizare și pentru a-ți personaliza serviciile noastre. În cazul în care alegi să continui utilizarea website-ului nostru, ești de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.