Ideo Ideis: o fabrică de actori talentați pentru astăzi și pentru mâine

Uitați de toate filmele și serialele pe care le-ați văzut anul acesta, cel mai frumos și mai uman spectacol pe care l-am văzut în 2023 este o piesă de teatru jucată de adolescenți, în cadrul celei de-a 18-a aniversări a asociației Ideo Ideis, o fabrică de actori talentați pentru astăzi și pentru mâine.

Piesa se numește „Posibil/Imposibil”, iar regia este semnată de Mara Oprea.

Este o operă extrem de interesantă și modernă, care abordează relația dintre vechea generație și cea nouă (și preocupările acesteia din urmă), locul terapiei în societatea românească de astăzi, influencerii și mass-media, lumea ideală a adolescenților, și ea atinge puncte foarte concrete și importante, cum ar fi atacurile de panică și dificultatea de a pronunța expresia „te iubesc” (precum și adevărata valoare a acestei fraze).

Pe scurt, piesa tratează subiecte serioase, dar este și foarte comică. Tinerii actori au făcut publicul să râdă și să plângă în același timp. Personal, mi s-a făcut pielea de găină.

Atât conținutul, cât și performanța scenică mi-au dat încredere absolută în noua generație din România, care pare să fi înțeles totul despre lumea în care trăim și care se ridică pentru a lupta împotriva a ceea ce nu este acceptabil. Dacă vreți să știți definiția exactă a termenului « obraznic », la propriu, piesa trebuie neapărat văzută… cu atât mai mult de către cei care cred că noua generație este lipsită de bun simț. Spectacolul chiar mi-a reamintit că societatea se schimbă (mai ales societatea românească în acest moment) și că noua generație trebuie să aibă un cuvânt de spus, pentru că ei sunt cei care au acum puterea (și responsabilitatea) de a face lumea mai bună, eliberându-se de prejudecățile și de moștenirile culturale nedorite ale istoriei care i-au făcut pe unii să uite că poate fericirea este încă la îndemână. Este, de asemenea, o reamintire a faptului că ne naștem cu toții plini de empatie și de înțelegere a lumii din jurul nostru și că nu există un număr minim de ani necesar pentru a înțelege și a contribui la societate.

Deci, jos pălăria în fața acestor tineri care au avut curajul să scrie și să spună unele dintre lucrurile pe care noi, cei mai în vârstă, care uneori credem că am înțeles totul despre viață, nu suntem capabili să le spunem. Este clar că sensibilitatea nu mai pare a fi un tabu pentru această nouă generație și asta este cu atât mai bine, îmi dă în mod clar speranță pentru viitor.

Sper din tot sufletul ca această piesă să fie jucată din nou și în multe locuri diferite și sper să-i văd pe acești tineri actori talentați în alte spectacole și chiar în cinematografie, adică Mara Coman, Elena Todiruță, Teodora Pechianu, Andra Oneață, Alexia Blănariu, Alexandra Diaconeasa, Călin Bănățeanu, Emerențiana Corlade, Raluca Spiridon, Patricia Fodoca.

Acum o înțeleg clar pe actrița Andreea Vasile, mentor în cadrul asociației, când a spus:  „Festivalul asta m-a ajutat să recuperez entuziasmul.”

Câteva cuvinte despre Ideo Ideis:

Ca să povestim despre #experiențaIdeoIdeis, ar fi necesar să-i dăm un pic de context. Totul a început în urmă cu 18 ani când, de supărare că-n orașul lor nu se întâmplă mai nimic, o gașcă de adolescenți a pus la cale un festival de teatru. Ei au crescut, evenimentul a crescut, generații întregi de adulți au trecut prin festival pe vremea când erau adolescenți. Azi, Ideo Ideis e cel mai puternic nume în domeniul educației nonformale prin intermediul artei.

Pentru a participa la festival, adolescenții trebuie să facă parte dintr-o trupă de teatru. Fiecare trupă se înscrie, trimițând un fragment video din spectacolul de teatru pe care intenționează să-l prezinte la festival. Apoi are loc un proces de selecție, în urma căruia 9 dintre trupele care s-au înscris sunt invitate la eveniment.

Trupele petrec o săptămână de vară în Alexandria, unde au parte de o serie de experiențe de creștere artistică și personală: ateliere de teatru și arte alăturate (dans, muzică, make-up, costume, film) și mentorat, dar și expunere la spectacole de teatru profesionist, concerte și proiecții de film românesc, incluse în programul festivalului. În plus, joacă spectacolele cu care s-au înscris în fața colegilor de generație, în fața trainerilor și mentorilor și în fața comunității locale din Alexandria.

Dar în 18 ani, Ideo Ideis a devenit mai mult decât un festival. Ideo Ideis este o fabrică de actori talentați pentru astăzi și pentru mâine. S-a tansformat într-un brand. În anii de pandemie, pentru că era foarte riscant să aduci 150 de adolescenți din toată țara în același loc, au apărut Capsulele de teatru și deșteptări – o serie de ateliere și arte alăturate, susținute pentru adolescenții din trupe, chiar în orașele lor. Apoi a apărut tabăra – o săptămână intensă de creație, în mijlocul naturi.

În 2022 s-a născut Laboratorul din Alexandria – un proiect Ideo Ideis care extinde experiența culturală de care are parte comunitatea locală din Alexandria în timpul festivalului, pe toată durata anului. Practic, aducem lunar în Alexandria spectacole de teatru profesionist, ateliere, concerte și proiecții, pentru a stimula consumul cultural și pentu a le antrena apetitul oamenilor pentru artă și cultură.

#ExperiențaIdeoIdeis este un progam care a debutat la începutul 2023, din dorința de a conecta toți acești piloni pomeniți mai sus într-o experiență rotundă de învățare. A început cu ateliere de teatru și film oganizate în 8 orașe din țară. De-acolo, 20 de adolescenți au fost selectați pentru a participa, în vară, la o tabără de teatru și film. Acolo, în doar o săptămână, au construit un spectacol de teatru și un film de mediu-metraj.

Ambele producții s-au văzut în avanpremieră în Laborator, iar apoi au fost prezentate în timpul Festivalului, la care adolescenții au participat ca trupe selectate.

Ce s-a întâmplat duminică a fost evenimentul de închidere al acestui proiect – #experiențaIdeoIdeis.

Să fie oare România țara insiprației?

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul, pentru a oferi funcțiile rețelelor sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor noștri pentru a-ți oferi experiențe deosebite, pentru a analiza traficul și modul de utilizare și pentru a-ți personaliza serviciile noastre. În cazul în care alegi să continui utilizarea website-ului nostru, ești de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.