Vorbim adesea despre artiștii români care s-au dus în Franța (pentru perioade mai mult sau mai puțin lungi de timp), spre exemplu Constantin Brâncuși, Emil Cioran, Eugen Ionescu, George Enescu și Elvire Popescu, dar vorbim suficient de mult despre invers?
Răspunsul este nu! Dar asta nu înseamnă că nu avem exemple de citat. Unul bine cunoscut este Charlie Ottley, care a capturat frumusețea țării noastre iubite în documentare precum Wild Carpathia sau Flavours of Romania (și care ne-a onorat cu un video-selfie în cadrul proiectului „100 de motive de a crede în România”, pe care îl puteți vedea aici).
Este și cazul prietenului nostru Stéphane Meuret, antreprenor, dar mai ales poet, care trăiește în România de aproape cincisprezece ani. Deși Stéphane a început să scrie poezii de la vârsta de opt ani și a adoptat stilul neoclasic (foarte franțuzesc, ni se pare), este de netăgăduit că a scris cea mai mare parte a operei sale aici, în România, și că țara și experiențele pe care le-a trăit aici i-au influențat puternic scrisul. El nu-și ascunde atașamentul față de țara noastră, făcându-ne onoarea de a ne acorda un interviu pe această temă în urmă cu câteva luni (pe care îl puteți vedea aici).
Evenimentul, găzduit de Institutul Francez din România (care se apropie de 100 de ani de existență – să nu uităm importanța și longevitatea relațiilor culturale și lingvistice dintre Franța și România), a fost însoțit de autori români: Vlad Stroescu, Vasile Groza și Victor Gh. Stan. Care demonstrează încă o dată că România este țara inspirației.
Evenimentul s-a încheiat, de asemenea, cu o interpretare magnifică a piesei „Non, je ne regrette rien” de către cântăreața Loredana, care a fost prezentă la eveniment (și care ne-a onorat și ea cu un video-selfie atunci pentru „100 de motive”, pe care îl puteți vedea aici).
În ceea ce ne privește, suntem curioși să vedem ce alte evenimente de calitate ne rezervă prietenia și colaborarea culturală franco-română și sperăm că și dumneavoastră sunteți la fel de nerăbdători ca și noi să le descoperiți. Pentru că noi credem în România, țara inspirației.
Dacă aveți sugestii pentru o colaborare de acest gen, vă rugăm să ne anunțați în comentarii și vom face tot posibilul să o realizăm! Iar dacă vă doriți să aprofundați colaborarea culturală franco-română, vă invităm să citiți articolul „Filmul românesc văzut de un francez”.


Elie este originar din Franța, unde și-a petrecut copilăria și o parte din studiile universitare. După ce a locuit în mai multe țări, a ajuns în România în februarie 2016. După ce s-a îndrăgostit la prima vedere de frumoasa noastră țară, a decis să rămână, învățând limba și imersându-se în cultura noastră un pic mai mult în fiecare zi. Secretar general adjunct al Colegiului juridic franco-român al Facultății de Drept a Universității din București, el își dorește acum să rămână în lumea academică și să continue să lucreze pentru a consolida cooperarea culturală și academică franco-română. Acesta este motivul pentru care lucrează în prezent la o teză de doctorat în drept comparat franco-român.