Știați că plătim în „lei” din cauza unei monede olandeze din secolul al XVI-lea?

România are o istorie bogată, iar teritoriul său actual a fost punctul de întâlnire al multor civilizații. Traversat de Dunăre și având acces la Marea Neagră, a fost, încă din Evul Mediu, o poartă comercială importantă pentru comerțul între Asia și Europa. Ceea ce a determinat legătura dintre faptul că plătim în lei și o monedă olandeză.

La sfârșitul secolului al XVI-lea, în Provinciile Țărilor de Jos a apărut o monedă care înfățișa un leu rampant, care se numea „leeuwendaalder„. În secolele al XVII-lea și al XVIII-lea, a fost una dintre cele mai utilizate monede din Țările Române (i.e. Țara Românească și Moldova), unde locuitorii numeau pur și simplu moneda „leu”.

Ca o chestiune de obișnuință, atunci când noua monedă națională a fost adoptată în 1867 (la ceva timp după Mica Unire), s-a luat decizia de a păstra același nume. Astfel, astăzi plătim în lei datorită acestei monede olandeze.

Imagine a primei monede de 20 lei, emisă în 1870 (Classical Numismatic Group, Inc. http://www.cngcoins.com, CC BY-SA 3.0 <http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/>, via Wikimedia Commons). 

Sursele utilizate în redactarea acestui articol: Djuvara Neagu, O scurtă istorie ilustrată a românilor ; Wikipedia.

Dacă interesul ți-e îndreptat asupra metalelor prețioase, află că România găzduiește unicul Muzeu al Aurului din Europa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul, pentru a oferi funcțiile rețelelor sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor noștri pentru a-ți oferi experiențe deosebite, pentru a analiza traficul și modul de utilizare și pentru a-ți personaliza serviciile noastre. În cazul în care alegi să continui utilizarea website-ului nostru, ești de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.