România are o istorie bogată, iar teritoriul său actual a fost punctul de întâlnire al multor civilizații. Traversat de Dunăre și având acces la Marea Neagră, a fost, încă din Evul Mediu, o poartă comercială importantă pentru comerțul între Asia și Europa. Ceea ce a determinat legătura dintre faptul că plătim în lei și o monedă olandeză.
La sfârșitul secolului al XVI-lea, în Provinciile Țărilor de Jos a apărut o monedă care înfățișa un leu rampant, care se numea „leeuwendaalder„. În secolele al XVII-lea și al XVIII-lea, a fost una dintre cele mai utilizate monede din Țările Române (i.e. Țara Românească și Moldova), unde locuitorii numeau pur și simplu moneda „leu”.
Ca o chestiune de obișnuință, atunci când noua monedă națională a fost adoptată în 1867 (la ceva timp după Mica Unire), s-a luat decizia de a păstra același nume. Astfel, astăzi plătim în lei datorită acestei monede olandeze.
Imagine a primei monede de 20 lei, emisă în 1870 (Classical Numismatic Group, Inc. http://www.cngcoins.com, CC BY-SA 3.0 <http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/>, via Wikimedia Commons).
Sursele utilizate în redactarea acestui articol: Djuvara Neagu, O scurtă istorie ilustrată a românilor ; Wikipedia.
Dacă interesul ți-e îndreptat asupra metalelor prețioase, află că România găzduiește unicul Muzeu al Aurului din Europa.
Elie este originar din Franța, unde și-a petrecut copilăria și o parte din studiile universitare. După ce a locuit în mai multe țări, a ajuns în România în februarie 2016. După ce s-a îndrăgostit la prima vedere de frumoasa noastră țară, a decis să rămână, învățând limba și imersându-se în cultura noastră un pic mai mult în fiecare zi. Secretar general adjunct al Colegiului juridic franco-român al Facultății de Drept a Universității din București, el își dorește acum să rămână în lumea academică și să continue să lucreze pentru a consolida cooperarea culturală și academică franco-română. Acesta este motivul pentru care lucrează în prezent la o teză de doctorat în drept comparat franco-român.