Știai că România adăpostește al doilea cel mai mare glaciar subteran din Europa?

Peștera Scărișoara, situată în inima Munților Apuseni, este una dintre cele mai cunoscute și impresionante peșteri din Europa. Aceasta adăpostește unul dintre cele mai mari ghețare subterane din Europa, cu un volum de 75.000 de metri cubi și o vechime de peste 3.500 de ani. Pentru cercetători și amatori, ghețarul este o imensă enciclopedie, care păstrează mărturiile plantelor, animalelor și evoluțiilor climatice din zonă. Iar pentru vizitatori, este ocazia de a privi o frumusețe stranie, rece și maiestuoasă.

Peștera Scărișoara, situată în inima Munților Apuseni, este una dintre cele mai cunoscute și impresionante peșteri din Europa. Aceasta adăpostește al doilea cel mai mare glaciar subteran din Europa, cu un volum de 75.000 de metri cubi și o vechime de peste 3.500 de ani. Pentru cercetători și amatori, ghețarul este o imensă enciclopedie, care păstrează mărturiile plantelor, animalelor și evoluțiilor climatice din zonă. Iar pentru vizitatori, este ocazia de a privi o frumusețe stranie, rece și maiestuoasă.

Dincolo de gheață, Peștera Scărișoara surprinde prin stalactite, stalagmite și cascade de gheață de o frumusețe stranie. Aceste formațiuni sunt rezultatul unor procese de mii de ani, în care apa a sculptat încet dar sigur în piatră.

Straturile succesive de gheață ale peșterii au capturat și conservat informații valoroase din trecut. Cercetătorii pot analiza aceste straturi pentru a obține date despre schimbările climatice din ultimii mii de ani, oferind o perspectivă unică asupra evoluției mediului înconjurător.

Scărișoara nu adăpostește doar al doilea cel mai mare ghețar subteran din Europa. Chiar dacă condițiile sunt aspre, multe organisme și-au găsit refugiu în Peștera Scărișoara. Aici se pot întâlni specii endemice, adaptate la viața în adâncuri, unele dintre ele fiind extrem de rare sau chiar unice.

Oamenii locului au fost mereu legați de această minune a naturii, fapt reflectat de numeroase legende, mituri și povestiri, cunoscute mai ales în localitatea Gârda de Sus din județul Alba.  

Scărișoara nu este doar o peșteră din Munții Apuseni ca multe altele. Este un muzeu natural, o catedrală de gheață și piatră, un laborator pentru știință și o sursă inepuizabilă de fascinație pentru oricine se avântă să o viziteze. Fie că ești un iubitor al naturii, un pasionat de istorie sau pur și simplu cineva în căutarea unei experiențe unice, Peștera Scărișoara te va captiva cu frumusețea și misterul său. De asemenea îți sugerăm să descoperi și Muzeul Astra din Sibiu, cel mai mare muzeu în aer liber din Europa.

Sursă fotografii: https://editiadedimineata.ro/descopera-romania-ghetarul-de-la-scarisoara/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul, pentru a oferi funcțiile rețelelor sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor noștri pentru a-ți oferi experiențe deosebite, pentru a analiza traficul și modul de utilizare și pentru a-ți personaliza serviciile noastre. În cazul în care alegi să continui utilizarea website-ului nostru, ești de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.