Voluntariatul în România este în continuă dezvoltare

Voluntariatul nu este că un stil vestimentar, să ne întrebăm cui se potrivește. Voluntariatul se potrivește ORICUI își dorește și înțelege responsabilitatea civică pe care o are față de societatea civilă în care trăiește.

Avem prima româncă acceptată în cadrul Obama Scholars, unul dintre programele principale ale Obama Foundation, care își propune să dezvolte următoarea generație de conducători în vederea dezvoltării unei societății mai bune.

Adriana Preda, Director Executiv al asociației The Social Incubator, reprezintă la New York sectorul ONG din România. Timp de 9 luni, alături de alte 12 vârfuri din întreaga lume, va învăța despre cum poate construi un impact și mai mare la nivelul societății civile și nu numai. De ce este important acest lucru? Pentru că arată cât de mult a crescut voluntariatul în România în ultimii ani și cât de mult își doresc oamenii să se implice în societatea din care fac parte.

Conform World Giving Index 2022, care conține date agregate din 2010 până în 2021, România se află printre ultimele zece țări în ceea ce privește timpul alocat participării la activități de voluntariat: 11%.

Deși suntem sub media europeană, ca persoană care practică voluntariatul de mai bine de 15 ani, pot spune cu încredere că acest sector s-a dezvoltat și este într-o tendință ascendentă.

În ultimii ani, România a dezvoltat legi și reglementări care susțin și promovează activitățile de voluntariat, de la Legea Voluntariatului (Legea nr.78/2014) până la scutirea de la impozitul pe venit și posibilitatea companiilor și a persoanelor fizice de a redirecționa 3,5% din acesta.

În prezent, avem nenumărate exemple de asociații care reușesc să schimbe vieți, de la Asociația Dăruiește Viață care construiește un spital, până la asociații precum The Social Incubator, care ajută tinerii din medii defavorizate (centre de plasament, familii aflate la limita sărăciei, etc) să devină adulți independenți și responsabili pentru societatea din care fac parte.

Voluntariatul nu este că un stil vestimentar, să ne întrebăm cui se potrivește. Voluntariatul se potrivește ORICUI își dorește și înțelege responsabilitatea civică pe care o are față de societatea în care trăiește. Am fost voluntar în multe proiecte, iar într-unul dintre ele, “Our Big Day Out”, am văzut copii de 5 ani care ajutau la împachetarea cadourilor pentru cei mai puțin norocoși decât ei. Contează mult cu ce credințe creștem, însă nu 100%. Ne putem educa în sensul acesta și îndrăznesc să o spun din experiență proprie.

Schimbare începe cu fiecare dintre noi, cu ceea ce facem exact în acest moment. Iar din acest motiv, CRED ÎN ROMÂNIA.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul, pentru a oferi funcțiile rețelelor sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor noștri pentru a-ți oferi experiențe deosebite, pentru a analiza traficul și modul de utilizare și pentru a-ți personaliza serviciile noastre. În cazul în care alegi să continui utilizarea website-ului nostru, ești de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.