Știai că primul castel complet electrificat din Europa este Castelul Peleș?

Castelul Peleș, una dintre cele mai impresionante moșteniri lăsate de Regele Carol I al României, a fost considerat și unul dintre cele mai moderne la acea perioadă. Construit între anii 1873 și 1914 din dorința Regelui, Castelul Peleș a fost primul castel alimentat integral cu energie electrică, având o unitate electrică proprie.

Castelul Peleș, una dintre cele mai impresionante moșteniri lăsate de Regele Carol I al României, a fost considerat și unul dintre cele mai moderne la acea perioadă. Construit între anii 1873 și 1914 din dorința Regelui, Castelul Peleș a fost primul electrificat din Europa, având o unitate electrică proprie.

Chiar tavanul din Holul de Onoare, prin plafonul din sticlă decorat cu vitralii realizate în a doua jumătate a secolului al XIX-lea, se deschide acționat manual sau electric, pentru ca oaspeții să fi putut admira seninul cer înstelat al Sinăii.

Sursă fotografii: https://peles.ro/

Fiind reședința de vară a familiei regale, admiratorii roialității se pot bucura de o experiență completă, vizitând castelul în acea perioadă. Sau dacă își doresc să adauge un plus de savoare printr-un cadru feeric, iarna. Hoinărind printre camerele și saloanele acestuia, se pot admira decorul aparte și temele distincte sub care a fost construit: Marele Salon, în stilul neo-renașterii italiene, Camera de Arme, decorată în stilul Renașterii germane, Sala de teatru, cu elemente stilistice Ludovic al XIV-lea al Franței. Cea din urmă a suferit modificări în anul 1906 pentru a putea găzdui proiecții cinematografice. Astfel că în anul 1912 a fost proiectat primul film românesc de lung-metraj, „Independența României”.

 

Așadar, Castelul Peleș primul electrificat din Europa, nu a atras admirații doar pentru modernitatea sa. Eleganța și rafinamentul acestuia sunt un alt plus de valoare, aducând pe meleagurile românești artiști vizionari ce admirau impozanta galerie a palatului ce acoperă mari curente și tendințe în pictură sau sculptură. Dar și regizori și producători internaționali de renume. Castelul Regal a apărut în producții marca Netflix precum „A Christmas Prince” și continuarea sa, „A Christmas Prince: The Royal Wedding”, dar și în cel mai vizionat serial timp de cinci săptămâni, „Wednesday”. Însă, cu mult înainte ca Netflix să-l promoveze, Castelul Peleș a fost celebrat și în filmul „Te brothers Bloom”, care s-a lansat în anul 2008.

În inima României și a românilor, îmbinând tendințe renascentiste, influențe ale stilului baroc și rococo, Castelul Peleș reprezintă un mare tezaur de artă al țării, un loc în care din ce în ce mai mulți turiști străini vor să ajungă. Plimbându-te prin camerele și saloanele rafinat amenajate, vei putea simți istoria, cultura, dar și inspirația romantică și feerică a regalității ce-l îmbracă. Iar dacă vreii să pătrunzi și mai mult în inima României, la doar trei ore, poți vizita Muzeul „Astra” din Sibiu, cel mai mare muzeu în aer liber din Europa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul, pentru a oferi funcțiile rețelelor sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor noștri pentru a-ți oferi experiențe deosebite, pentru a analiza traficul și modul de utilizare și pentru a-ți personaliza serviciile noastre. În cazul în care alegi să continui utilizarea website-ului nostru, ești de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.