PIB-ul pe cap de locuitor al României l-a depășit pe cel al Ungariei și pe al altor 5 state Membre UE

PIB-ul pe cap de locuitor al României este mai mare decât al altor 5 State Membre UE

PIB-ul pe cap de locuitor al României, ajustat la puterea de cumpărare (PIB/capita PPP), a crescut de la 50% din media europeană în 2010, la 77% în 2022. Astfel, Romania a depășit astăzi Ungaria, țara față de care aveam un decalaj de peste 20% în 2010. Astăzi, PIB/capita PPP depășește Ungaria, Letonia, Croaţia, Slovacia, Grecia şi Bulgaria, demonstrând o convergență economică mai mare față de media UE decât aceste state și implicit, un nivel de trai mai bun.

Odată cu aceste evoluții spectaculoase ale economiei românești din ultimii 20 de ani, o serie de provocări continuă să persiste.

Pe de-o parte, în București, PIB/capita ajustat la puterea de cumpărare este aproape de dublul mediei europene, depășind capitale precum Varșovia, Madrid și Berlin. De asemenea, Cluj și Timiș se apropie de media europeană. Pe de altă parte însă, Vaslui, Giurgiu și Botoșani se află la sub 35% din media europeană.

Așadar, tendința generală de convergență nu este uniformă. România în ansamblul său crește rapid și reduce decalajele, însă creșterea unor județe este mai lentă semnificativ decât a altora.  

Nivelul disparităților se reflectă atât în decalaje de productivitate, cât și de rată a angajării. Pandemia a exacerbat disparitățile, având în vedere faptul că în regiunile mai sărace, structura ocupațională a permis într-o măsură mai mică tranziția către telemuncă, făcându-le astfel cu atât mai vulnerabile. Așadar, datele preliminare arată că în 2020 și 2021, nivelul disparităților regionale a crescut.

Alți factori care au vulnerabilizat și vor continua să vulnerabilizeze disproporționat regiunile mai sărace sunt automatizarea și tranziția verde. Iar aceste fenomene necesită noi mecanisme de politici publice de contracarare, în vederea reducerii decalajelor de o manieră cât mai sustenabilă.

PIB-ul pe cap de locuitor al României a crescut, dar te invităm să citești mai departe și cum România este cea mai mare destinație pentru investiții străine din Europa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul, pentru a oferi funcțiile rețelelor sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor noștri pentru a-ți oferi experiențe deosebite, pentru a analiza traficul și modul de utilizare și pentru a-ți personaliza serviciile noastre. În cazul în care alegi să continui utilizarea website-ului nostru, ești de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.